Mehanične tipkovnice primerjava

Veliko se vas sprašuje kaj je sploh razlika med navadnimi tipkovnicam in mehaničnimi razen v ceni? Spodnji članek bo nekakšen vodič za trenutno popularne stikala v tipkovnicah.

* Membranske oziroma navadne tipkovnice imajo pod sabo enostavno vezje in s pritiskom na tipko ponavadi guma ali plastična ploščica pritisne na vezje in sproži ukaz. Zaradi gume oziroma plastike, pravim gamerjem membranske tipkovnice odslužijo po dobrem letu, povprečni cenovni rang gamerske memebranskih tipkovnic je 50€, seveda pa se cena spreminja glede na različne dodatke oziroma izboljšano gumo ali plastiko. Membranske tipkovnice so v primerjavi z mehaničnimi tišje ampak tudi veliko manj zanesljive. Membranske in mehanične tipkovnice najdete tukaj.

Primer zgradbe membranske tipkovnice

 

* Mehanične tipkovnice imajo vsako tipko sestavljeno posebej, kar je razlog za visokoprofilne tipke. Najbolj kakovostna in priljubljene stikala so MX CHERRY, ki so na trgu že več kot 30 let. Glavna lastnost stikal je dolga življenska doba (50 milijonov klikov za kar naj bi ob normalni uporabi potrebovali 10 let ali več). Na trgu srečamo kar nekaj različnih mx cherry stikal (ang: switch)  in v nadaljevanju vam bom podrobno predstavil najbolj popularne. Mehanične tipkovnice so 100% zanesljive ampak tudi glasnejše (odvisno od stikala). Vse mehanične tipkovnice z različnimi stikali najdete na EIGRE.si (levo v meniju izberite željeno stikalo). 

 

Primer zgradbe mehanične tipkovnice (na sliki Cherry MX RED stikala)

 

ZGODOVINA

Podjetje Cheery Corporation je bilo ustanovljeno leta 1953 v ZDA. Leta 1967 so pričeli z izdelovanjem različnih vrst tipkovnic in po več kot 50-ih letih še vedno izdelujejo tipkovnice in stikala. Izdelovali so več različnih stikal ampak Cherry je vedno veljal za najbolj kakovostnega in priljubljenega. Cherry MX serija je bila predstavljena okoli leta 1985 z različnimi specifikacijami (glasnost klika, odziv, potrebna moč pritiska…)  katere ločimo po barvi.

Cherry MX stikala

CHERRY MX SWITCH – LINEARNA STIKALA

Cheery MX linearna stikala imajo zelo enostavni pomik gor in dol brez dodatne povratne informacije o pritisku ali dodatnega glasnega zvoka. Med linearna stikala spadata MX RED in MX BLACK katera sta zelo priljubljena pri gamerjih.

 

– MX CHERRY RED

Cheery MX RED stikala so bila predstavljena leta 2008 in so zadnja inovacija katere smo bili veseli prav vsi gamerji. Pritisk je zelo lahek (45cN) in omogoča hiter odziv, ki je še kako pomemben pri videoigrah. Pri tipkanju pa ponavadi potrebujemo teden ali dva privajanja zaradi hitre ozivnosti na rahel dotik tipk, katerega gamerji žal na začetku niso navajeni ???? Glasnost tipkanja po naših meritvah je bila od 63 dB do 73 dB.

 

Delovanja CHERRY MX RED stikala

 

MX CHERRY BLACK

Cherry MX BLACK stikala so zelo podobna MX RED stikalom ampak imajo rahlo težji pritisk (60cN), prav tako ne dobimo povratne informacije o pritisku. Stikala imajo zelo hitri povratek v prvotno točko in zaradi tega so zelo priljubljena pri vseh gamerjih, ki rabijo hitro tapkati (spamati) po tipkah (Starcraft, League of Legends…), prav tako imate lahko v prvem tednu nekaj težav pri pisanju (malo težji pritisk 60cN). Glasnost tipkanja po naših meritvah je bila od 57 dB do 66 dB.

Delovanje CHERRY MX BLACK stikala

 

ODZIVNA TIHA STIKALA

V to kategorijo spadajo MX BROWN stikala in pa Razerjeva “nova” brown stikala (kopija MX brown stikal izdelana na Kitajskem).

 

– MX CHERRY BROWN in RAZER BROWN

Ob pritisku na stikalo dobimo odzivno informacijo stikala (ang: bump switch), ki nam pove, da je bilo stikalo sproženo in ukaz izveden. MX Brown stikala so najbolj znana po tem, da so veliko tišja kot npr. MX Blue oziroma Razerjeva “nova” zelena stikala. Brown stikala so najbolj popularna kajti njihovo razmerje med gamingom in pisanjem je perfektno. Zaradi tihega odziva stikal in srednje lahkega pritiska (45cN) so odlična tudi za pisarniške dejavnosti. Glasnost tipkanja po naših meritvah je bila od 59 dB do 69 dB.

Delovanje CHERRY MX BROWN stikala

ODZIVNA GLASNEJŠA STIKAL

V to kategorijo spadajo MX CHERRY Blue in “nova” Razerjeva zelena stikala. Stikala imajo enako odzivno infromacijo kot pri MX Brown s tem, da dodajo tudi glasnejši klik ob pritisku. Stikala tako ponujajo dve povratni informaciji kdaj je prišlo do uspešnega pritiska tipke. Stikala so zelo priljubljena pri strastnih gamerjih, kateri želijo slišati prav vsak pritisk na tipkovnici. Stikala imajo perfektno razmerje med gamingom in pisanjem ampak zaradi glasnega klika jih ne priporočam za pisarniško delo.

 

– MX CHERRY BLUE

Stikalo MX CHERRY Blue je daleč najbolj popularno odzivno glasno stikalo med vsemi mehanskimi stikali na trgu. Gamerji so jih vzljubili zaradi perfektnega razmerja med pisanjem, igranjem iger in glasnejšim klikom, ki poda zadoščenje ob kliku in še drugo potrditveno informacijo. Pritisk tipke je srednje lahek (50cN), zato boste lahko na tipkovnici zelo hitro pisali in naredili malo napak. Osebno klikanje vas verjetno ne bo motilo, zna pa biti zelo moteče za soseda v vaši pisarni. Glasnost tipkanja po naših meritvah je bila od 73 dB do 83 dB.

Delovanje CHERRY MX BLUE stikala

 

– RAZER GREEN stikala

MX Cherry zelena stikala so prvič uvidela luč leta 2013 ampak niso nikoli postala priljubljena. Proti koncu leta 2014 pa je podjetje Razer v sodelovanju s Kitajskim podjetjem (Star Trek) izdelalo svoje zelena stikala, ki so bila v bistvu popolna kopija Cherry stikal. Po govoricah se je Razer odločil za to, ker nemško podjetje, ki izdeluje MX Cherry stikala ni zmožno dobavljati željene količine. Posebnost Razerjevih zelenih stikal je višja toleranca pritiska (49cN) in že ob manjšem dotiku tipke jo lahko sprožite, kar je prineslo veliko negativnih kritik. Po Razerjevih besedah naj bi njihova “nova” tehnologija stikal prinesla kar 60 milijonov klikov, za kar bi sicer ob normalni uporabi potrebovali od 10 do 12 let, v tem času pa verjamem, da bo prav vsak zamenjal tipkovnico. Glasnost tipkanja po naših meritvah je bila od 69 dB do 79 dB.

Delovanje RAZER GREEN STIKAL stikala

V SPODNJEM VIDEO LAHKO VIDITE DELOVANJE IN TESTIRANJE RAZLIČNIH MX STIKAL (PRIPOROČAM OGLED)

OSTALA STIKALA

Na trgu se pojavljajo tudi različna druga stikala, ki se ponavadi razlikujejo po moči pritiska (cN) in povratni informaciji (ang: tactile bump). Ostala stikala se niso nikoli prijela v gamingu, se pa uporabljajo v pisarniške namene. Poznamo še prozorna, siva, zelena (v letu 2013 smo jih videli v CoolerMaster tipkovnica ampak niso doživele pozitivnega sprejema), bela, močno črna in temno rjava. Omembe vredna so Logitechova Romer-G in SteelSeries QS1 stikala, ki so ob prihodu doživela hladen tuš iz strani potrošnikov in so hitro ponovno začeli uporabljati nazaj Cheery-eva stikala. Zaradi prenasičenega trga hočejo podjetja ustvariti nekaj novega in revolucionarnega s čimer bi izstopali ampak zakaj bi odkrival nova stikala? Cheery stikala so uveljavljena že več kot 30 let in enostavno delujejo vrhunsko in brez problemov.

ZAKLJUČEK

Mehanične tipkovnice so po mojem mnenju nujna potrebna pri vsakomur, ki želi izpopolniti svoje igranje in se približati profesionalnem nivoju. V primeru, da ste zelo močno navajeni na nizkoprofilne tipke in ne želite preklopiti na visokoprofilne (vse mehanične tipkovnice so visokoprofilne) vam priporočam gamerske nizkoprofilne tipke, ki imajo izboljšane tipke in so narejene za daljše življensko dobo. Pri izbiri mehanične tipkovnice je zelo pomembno ali želite poslušati “orgazmično” klikanje tipkovnice. Cherry Mx Blue in Razerjevi zelena stikala bodo potešila prav vsakega gamerja, ki želi slišati malo glasnejši klik ob vsakem pritisku. Najbolj priljubljena stikala so Cherry MX Brown in Cherry MX RED, ki niso preglasna in so že vrsto let sinonim za gaming stikala, vsem pisarniškim gamerjem pa toplo priporočam Cherry MX brownCherry MX Black stikala pa bodo prava za vse, ki “spamate” po tipkovnici do onemoglosti. Mehanične tipkovnice ponavadi zdržijo 50 milijonov klikov kar je ob normalni uporabi 10 let. Tako si pravi gamerji skozi leta lastimo od 5-10 delujočih mehaničnih tipkovnic, osebno pa pravim takole: “Enkrat mehanična tipkovnica, vedno mehanična tipkovnica!”