Še nedolgo nazaj, si lahko na strani ogledal opis UVI Envy, miško srednjega cenovnega razreda. Kljub statusu novinca je večino pričakovanj uspela upravičiti. Pričakovano se nekaterim manjšim manjših pomanjkljivostim ni bilo moč izogniti.

Pri UVI se očitno niso zadovoljili zgolj z UVI Envy, temveč nameravajo v kratkem na police pripeljati nekoliko izboljšano in rahlo dražjo UVI Lust, pri kateri je glavna prodajna točka to, da tehta le 63 gramov. Že v začetku maja je priromala v moj nabiralnik in naposled je beseda stekla. Kaj si torej mislim o UVI Lust?

Napram UVI Envy miški Lust priteče nekoliko višja cena. Za ceno 59,90 €, kolikor znaša priporočena cena proizvajalca, lahko na trgu najdeš kar nekaj konkurenčnih izdelkov, kar izbiro oteži.

 


 

Tehnične specifikacije

 

 • PIXART PMW 3389 optični senzor
 • Do 400 IPS-a & 50G pospeševanja
 • Hitro nastavljivi DPI med 50 – 16.000
 • do 1000 Hz osveževalne frekvence
 • Omron stikala (50 milijonov klikov življenjske dobe)
 • RGB 16.8 milijonov prilagodljivih barvnih možnosti
 • 5 neodvisnih nastavljivih gumbov
 • 1,85 m najlonski pleten USB kabel
 • Programska oprema
 • Teža: 63 g
 • Dimenzije: 124 x 69 x 44 mm
 • Garancija: 2 leti

 

 

Cesarjeva nova oblačila

Že takoj je moč opaziti, da embalaže pri preteklih izdelkih nisem grajal zaman. UVI Lust je bila na tem področju deležna znatne nadgradnje. Brez skrbi, zavedam se, da embalaža ni bistven sestavni del izdelka, kljub temu pa je pomembna, ker hitro razodene odnos do kupca.

Na prednji strani embalaže se nahaja slika miške v razmerju 1:1. Zraven je napis, ki obeležuje peresno lahkost, nenazadnje UVI Lust tehta zgolj 63 gramov, kar jo uvršča med najlažje miške na tržišču. Po videzu je še najbolj podobna G-Wolves Skoll SK-L3360, s katerim si delita podoben dizajn.

Tukaj sta še skici z dimenzijami na hrbtni strani in nekaj izpostavljenih glavnih karakteristik miške. Belo-rumeno-črna barvna shema je precej posrečena in vsekakor pritegne pozornost. Napredek je viden tudi v notranjosti, saj je tokrat bolje zaščitena in ne vsebuje na prvi pogled cenenih plastičnih delov.

Ne gre pa pričakovati tone dodatkov, zraven namreč prejmeš zgolj rezervni drsni plošči in gumirano nalepko za boljši oprijem.

 

Sirožer, ki pritegne oči množic

Sam dizajn je na oko prijeten. Na test sem prejel miško z belo-črno barvno shemo. Prehodi med barvami so lepo izvedeni, a v kolikor boš želel bolj zadržan izdelek, bo UVI Lust mogoče kupiti tudi v črni barvi.

Na prednji strani, tik ob koleščku, se nahaja napis UVI Gear. Tukaj je še vedno svetleča plastika ob koleščku. Preprosto rečeno bi miška izgledala še bolje, v kolikor bi tukaj uporabili mat barvo.

Kolešček je gumiran in napram UVI Envy nudi prijetnejši občutek. Najbolj obrvi dvigne hrbtna stran, ki jo prekriva mrežasti vzorec. Nadvse posrečena kombinacija s črno plastiko, katera se nahaja v notranjosti.

Tudi leva in desna stran sta pravcati upodobitvi švicarskega sira. Desna ob vsem tem vključuje še dva dodatna gumba. Sama izdelava plastične površine je dobra. Nikjer nisem opazil prevelikega razmaka ali drgnjenja plastike ob plastiko.

Za vse otroke po duši je UVI v Lust vgradil svetlobni trak, ki poteka ob spodnjem robu. Sam sem pragmatik in lučkam ne posvečam pretirane pozornosti. Kljub temu moram priznati, da je tu vključen premišljeno. Zaradi odboja od podlage nudi prečudovito difuzno svetlobo na podlagi, k temu pripomore tudi gladek pomik površine proti zgornjem delu. Trak miško obsega lepše kot pri UVI Envy in je tudi nekoliko ožji.

Tudi spodnji del je skoraj v celoti preboden z luknjačem. Ob opevanem Pixart 3389 tukaj najdeš še gumba za DPI in Poilling Rate, kakor tudi drsni nogi, ki poskrbita za tekoče polzenje po podlagi.

Izjemno všeč mi je v tekstil odet kabel. Ta je tokrat nekoliko bolj odebeljen in prijeten na dotik. Izgleda vzdržljiv in kvalitetno narejen, konča pa se z USB vtičem, kakšno presenečenje.

 

Čeravno lahka, presneto uporabna

UVI Lust je presneto lahka miška, za moj okus morda celo prelahka. Vseeno s svojo dovolj udobno ergonomijo ustrezno zaposli večje dlani. Ob brskanju po spletu ali igranju igre je občutek dober, miška pa natančno brez težav sledi premikom dlani. Večino časa sem jo uporabljal med 800 in 1000DPI.

Za razliko od UVI Envy se UVI Lust poslužuje stikala na spodnjem delu, napram dveh namenskih stikal. Tovarniško na levi in desni strani ne vsebuje gumirane obloge, temveč bo slednjo na mesta potrebno prilepiti. Vsaj tako ti priporočam, saj je drugače površina groba na otip in po dolgem držanju zna iritirati palec pri početju tega, kar palec pač običajno počne na miški.

TI. UVI Sticks te bo v škatli pričakal že ob nakupu samem, ob obrabi pa je mogoče kupiti tudi zamenjavo. Med samo uporabo večjih pripomb nisem imel. Nekoliko me je motil daljši hod stikala in neroden občutek ob pritiskanju osrednjih plastičnih gumbov. Občasno namreč prenese neprijeten občutek vibracije ob njunem pritisku. Stranska stikala so kot pri Uvi Envy povprečna in se sprožijo z glasnim klikom. Sicer delujejo ok, nudijo pa zgolj povprečen občutek.

Programska oprema

 

Svetlobni RGB trak je mogoče prilagoditi lastnim željam. Lahko spreminjaš intenzivnost in način osvetljave ter to tudi izklopiš. Vse to počneš v programski opremi UVI LUST, ki je prevedena v slovenščino. V testni različici sem opazil nekaj napak - neprevedenih hrvaških besed, ampak drugače je vmesnik pregleden. Želene nastavitve najdeš hitro, je pa tudi res, da barvna RGB sinhronizacija z ostalimi napravami ni podprta. V kolikor želiš nastaviti makrote, spremeniti odzivnost ali hitrost koleščka, program vsebuje vse najosnovnejše mehanike.

 

 

Programska oprema je precej preprosta, kar ji ne štejem v slabo. Snemljiva je iz uradne strani, kljub vizualni preprostosti pa omogoča vse osnovne funkcije, ki bi jih tudi pričakoval. Prvi zavihek pokriva prilagajanje RGB osvetljave in vsebuje kar nekaj učinkov ter vse barve spektra, skupno z jakostjo osvetljave in hitrostjo učinkov. Drugi pokriva nastavitve vseh osmih gumbov, tretji spremembe odzivnosti in hitrost koleščka, zadnji pa še makrote.